Despre rolul bibliotecii publice

Posted: 04/12/2010 in Uncategorized

Prăpastia economico-socială dintre noi și Statele Unite e, fără să fie nevoie de vreo demonstrație în acest sens, imensă. Ba s-ar putea spune chiar că este descurajantă, intimidantă, complexantă, că distanța dintre țările noastre se poate măsura nu doar în kilometri, ci și în secole și că tot ce ne rămâne de făcut este să ne resemnăm, să jelim mioritic și să ne deplângem soarta afurisită.

Numai că eu nu cred în asta. Eu cred în modele. Eu cred că, dacă tot e să te uiți în curtea vecinului, atunci măcar s-o faci pentru a învăța de la el cum își crește capra aia de a ajuns așa grasă și frumoasă, nu doar ca să-ți crape fierea de ciudă și să-ți otrăvești sufletul de invidie…

Filmulețul de mai jos vorbește despre bibliotecile publice din America și despre rolul lor cheie de a fi un loc în care toți oamenii, indiferent de statutul social, rasă, religie sau vârstă, pot veni să învețe, pot veni să se informeze, să-și petreacă timpul liber, în scopul de a deveni (!) un factor activ al societății.

Chiar dacă încă nu beneficiem de toate tehnologiile, de spațiile și de fondurile pe care bibliotecile publice din Statele Unite le au, cred cu tărie că putem măcar să ne însușim de la ele metodele de lucru ale bibliotecarilor și mentalitatea că ceea ce facem noi e o afacere, un business. Mai precis, cum spune una dintre persoanele intervievate în filmuleț: Afacerea noastră este aceea de a satisface nevoia utilizatorilor de a cunoaște. Oamenii trebuie să cunoască! Dacă ei nu ajung să cunoască, atunci nu devin niște buni cetățeni. Iar în lipsa unor buni cetățeni, comunitatea moare!

Biblioteca este o instituție care garantează calitatea vieții!

(Bogdan Ghiurco, bibliotecar – Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași)

Comentarii
  1. cerasela spune:

    Interesant! La noi nu lipseste numai tehnologia, ci interesul de a face ceva util fara a fi obligati!Lipseste dorinta de a invata ce este bun si ce nu!La ei merg la biblioteca din placere, pentru recreere, la noi de obicei pentru a se informa(indiferent de domeniu)!Mai avem putin de lucru pana sa ajungem la mentalitatea lor!Ne straduim sa le modelam felul de a gandi prin diferite activitati, dar rezultatele apar in timp.

    • Da, întocmai. E esențial, și după părerea mea, să ne scuturăm puțin de statutul ăsta de instituție de cultură, care are țeluri înalte, supreme, care-l „pun la respect” pe omul obișnuit.
      Și să răspundem cu adevărat nevoilor, cerințelor membrilor comunității. Să le oferim, prin bibliotecă, un spațiu în care să-și petreacă timpul liber, în care să afle răspunsuri la întrebările arzătoare pentru ei (despre locurile de muncă, despre rețete de bucătărie) și în care să se simtă ei cei importanți, nu altcineva.