Matematica din fruntea Consiliului Județean omoară Biblioteca Asachi

Posted: 05/15/2010 in Uncategorized

Afirmă președintele CJ Iași că, pe fiecare locuitor, existența Bibliotecii Județene Gh. Asachi Iași îl costă 100 de lei pe an! Ei bine, ori domnul conferențiar universitar doctor la Catedra de Matematică a Universității Al. I. Cuza a uitat cum se fac cele 4 operații de bază, ori aparatul propriu din cadrul Consiliului Județean îl intoxică cu date false. Sau poate cineva care lucrează mult cu numere la Bibliotecă induce în eroare – intenționat sau nu – un întreg Consiliu Județean. (De capul ei, sau în serviciu comandat?).

În 2008, Consiliul a alocat Bibliotecii 3.500.000 lei; din banii județului, nu ai Consiliului, sau ai dumnealui, pentru că nu s-a dus Consiliul sau domnul Simirad la muncă cu ziua, să câștige bani, să îi dea Bibliotecii Asachi. Din taxele și impozitele celor 800.000 de locuitori ai județului Iași vin banii. Și acum, operația de împărțire. Se învață în clasa a ?????; dacă se ”studia” în loc să se ”învețe”, poate o știa și domnul Simirad, pentru că dumnealui, conferențiar universitar, studiază!!! Studiază, nu învață. Scrie, nu și citește. Ordonă, nu și conduce. Dar, mă rog, asta e altă discuție. Deci, după cum spuneam: 3.500.000 lei împărțit la 800.000 = 4,375 lei. Adică, 4 lei și 37 de bani! Cât trei pâini, pentru un an întreg!

În 2009, suma alocată Bibliotecii Asachi a fost de 4.146.000 lei, ceea ce înseamnă 5 lei și 10 bani contribuție de la fiecare dintre dumneavoastră! Poate cât 4 pâini… pe un an!

Stimați consilieri județeni, Dumneavoastră aveați cunoștință de acest lucru?

Mai spunea aceeași somitate în matematică, în politică și în administrație – cel care a uitat matematica, cel care se plimbă de la un partid politic la altul, după cum îi dictează interesul personal și îi făcea campanie electorală fiului, aflat la un partid concurent, cel care a pus pe butuci administrația județului – că dă EL bani pentru cărți celor care au nevoie de bibliotecă. Stimate domnu’ Simirad, anul trecut, 2009, Biblioteca Asachi a oferit în urma solicitărilor 336.370 din documentele pe care le deține, către 17.848 utilizatori ai bibliotecii. Acum, aceeași matematică ce vă face probleme zice așa: la 20 de lei, prețul mediu pentru o carte pe piață, înmulțit cu 336.370 unități împrumutate, fac 3.336.390 lei. (mai mult decât banii alocați în anul 2008 bibliotecii). Domnu’ Simirad, înțelegeți cât trebuie să le plătiți ieșenilor ca să își cumpere cărți în loc să folosească Biblioteca? Peste 33 miliarde și trei sute de milioane lei vechi, că poate așa vă e mai ușor la calcul. Chiar v-au rămas dumneavoastră personal, de la construcția Ateneului și modernizarea piețelor, peste 33 miliarde lei vechi? Și dacă v-au rămas banii ăștia – parcă poți să știi? – chiar îi veți da ieșenilor pentru cărți? Este o ipoteză la fel de aiuritoare ca și declarațiile pe care le-ați făcut în presă pentru a strica imaginea unei instituții publice care, culmea!, este coordonată de Consiliul Județean. Pe care îl conduceți! Ca și cum, dacă un om ar fi nemulțumit de capul pe care îl are pe umeri, ar începe să și-l cresteze cu lama sau să-l lovească cu barosul. Știam că în medicină există un nume pentru simptomul acesta…

Dragi ieșeni, din municipiul și din județul Iași! Este adevărat că unii dintre dumneavoastră folosesc bibliotecile publice, iar alții nu. Este la fel de adevărat că, în fiecare an, toți plătiți pentru Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași câte 5 lei și 10 bani. De ce să nu vă bucurați atunci de serviciile bibliotecii publice, de cărțile, ziarele, revistele, DVD-urile, accesul la calculatoare și la internet, la instruirea specializată în folosirea acestora, totul la un cost de nimic? Repetăm: 5 lei și 10 bani pe an! De ce să nu solicitați Consiliului Județean nu să conspire la închiderea Bibliotecii, ci să-i dea banii necesari pentru cărțile noi pe care le doriți? Pentru calculatoare cu acces public, pentru discuri, pentru filmele de cinematecă, pentru revistele preferate? De ce să nu solicitați primăriilor din județ să cheme specialiștii de la Compartimentul de Coordonare metodologică, pentru a coopera cu bibliotecarii din fiecare localitate și a ajuta bibliotecile publice din comunitățile dumneavoastră să deschidă centre de internet cu acces public, pe bani americani (vezi proiectul Biblionet, cel mai mare proiect de acest gen pe țară și în cadrul căruia județul Iași e fruntaș)?

Acești 5 lei și 10 bani pe un an întreg sunt ai dumneavoastră!

Și dumneavoastră trebuie să decideți și să cereți Consiliului cum să-i folosească.

Mihail Grinea și Bogdan Ghiurco, bibliotecari de cost redus.

Comentarii
 1. MONIca spune:

  Bunica spune ca ea are pensia de 5oo de lei pe luna, dar ca da si 10 lei pe an ca sa am eu de unde sa iau carti cand imi trebuie.

 2. Mardare Stefan spune:

  M-a distrat mult un comentariu postat de unul din concetateni ca reactie la spusa „fiului patriei” cum ca vezi Doamne da el bani de 5-6 carti pt fiecare locuitor! Omul „meu” l-a rugat pe „Mesia” sa-i dea bani de 5 atlase, pentru ca el de asta are nevoie! Atlase…atlasuri? Atlase? Uhhhh… Atlasuri? Domnule presedinte CJ?

  Dam bani pt echipa de football! Multi! Multi si degeaba. Pai nu mai bine acei bani ar merge pt biblioteca? E o simpla intrebare si nu vreau sa influentez (sau influIentez domnule presedinte?) avand in vedere ca soarta m-a „dat” si pe mine bibliotecar, evident de cost redus! Intreb si m-asi bucura sa vad reactii de la oameni de pe acelasi palier cu mine, pentru ca stiu sigur ca de sus din fumul havanelor nu se vad literele unui „bibliotecar nenorocit” – ii multumesc doamnei (stiti voi cine) care ne-a pus o eticheta, care ne-a evidentiat! Stiti? Stiti domnule presedinte? Aveti 10p pt fiecare intrebare pe care ati stiut-o. Daca nu indepliniti baremul mi-e ca voi cere si eu 5 atlase!:)

 3. Andrei spune:

  Ei hai nu vezi ca omul era ironic?

 4. ionut spune:

  si almanahe,niciunul?

 5. anisoaratomsa spune:

  Ar fi o mare RUSINE pentru orasul nostru sa se intample asa ceva sau mai corect sa aplice o astfel de matematica.Fiecare in casa avem un anumit numar de carti dar nici-odata nu o sa putem sa avem cat sant intr-o biblioteca mai ales ca aceea a BIBLIOTECII GHE.ASACHI UNDE NU NUMAI CA POTI SA-TI COMPLETEZI CEEA CE VREI SA STII IMPRUMUTAND O CARTE mai ales acum cand nu ne mai putem permite sa cumparam o carte oricat am vrea si se stie asta de ce .In plus cine nu are loc acasa ,liniste poate sta cateva ore sa citeasca si mai ales sa INVETE CUM SA UMBLE CU CALCULATORUL UNDE SI EU AM INVATAT SI O SORA A MEA SI MAI MULTE PRIETENE CARE NE-AM INFORMAT UNA PE ALTA PENTRU CARE MULTUMESC DE MII DE ORI CONDUCERII BIBLIOTECI CA S-A ZBATUL SA AIBA ACEST PROGRAM SI CHIAR INDRUMATORILOR,BIBLIOTECARILOR.CU MULT RESPECT SI CONSIDERATIE.

 6. TANASE spune:

  DOMNULE PRESEDINTE CONSTANTIN SIMIRAD

  Prin prezenta, voi mentiona, urmatoarea situatie a mamei mele, domiciliata in Satul Crucea, Comuna Lungani Judetul Iasi:

  1. Din cate stiu eu anul trecut locuitorii din Satul Crucea au fost informati ca vor avea apa potabila, cu un mare sacrificiu din partea lor, constand in plata anticipata a unor sume mari de bani, platiti in 2 sau trei rate de catre contribuabili (aproximativ – 1800 RON) pentru materiale si manopera firmei cu care au semnat un contract de apa curenta potabila.

  Toata lumea era incantata chiar si noi copii de la distanta adica din Bucuresti, i-am sustinut financiar cu toata suma crezand ca se va rezolva una dintre cele mai mari probleme ale acestor oameni uitati de autoritati.

  A fost un vis frumos, pentru ca in realitate apa a curs pe teava aproximativ o luna, cu presiune foarte mica, iar dupa aceea s-a oprit si oprita a ramas pana astazi cand fac aceasta sesizare.

  Domnule PRIMAR, cu respect va spun ca acesti oameni au o fantana la 1km distanta, cea mai apropiata sau la capatul satului (la ULUC in termeni polulari vorbind) la 3-4 km distanta, pentru a aduce o galeata sau un bidon cu apa potabila.

  In conditiile in care toti locuitorii acestui sat au si amimale pe langa casa, atunci cum credeti ca se descurca cu apa care este necesara in traiul de zi cu zi?

  2. O alta problema o reprezinta plata abonamentului la telefon, respectiv la ROMTELECOM, abonament cu o suma destul de consistenta, pentru o pensie de 390 RON, in conditiile in care nu functioneaza nici 10 zile din 30.

  Acest telefon este defect de saptamana trecuta din data de 22 septembrie 2010, au fost transmise sesizari incepand cu data de 22 septembrie, eu personal am sunat la ROMTELECOM in fiecare zi anuntand sitatia si in fiecare zi mi s-a promis ca se va rezolva aceasta situatie.

  Acestor oameni doar li se cer bani si ei cu sfiala platesc fara sa puna intrebari.

  Intrebarea noastra a copiilor acestor parinti este domnule PRIMAR, cand se vor remedia aceste defectiuni, cu apa si cu telefonul fix care sunt platite cu varf si indesat fara a fi folosite ?

  Pentru ce platesc acesti oameni anumite servicii daca nu le folosesc si nu pot avea un trai decent la limita saraciei la care sunt supusi, datoria zonei si pozitiei sociale pe care o au?

  Daca mama mea are nevoie de salvare sau de ingrijiri medicale, fiind cardiaca, cum credeti ca poate anunta daca nu functioneaza telefonul, cum poate sa bea apa daca nu curge la instalatia pe care cu greu au platit-o si nu este singura in situatia asta, in cazul in care cum bine stiti in aceasta localitate au ramas numai batranii?
  Va rog respectuos sa-mi raspundeti si mie la acest e-mail sau sa ma contactati telefonic, pentru ca noua cei de aici, chiar ne pasa de situatia celor de acolo, insa, dumneavoastra sunteti in masura sa rezolvati aceasta situatie.
  Daca situatia acestor oameni fara aparare nu se poate rezolva, cu ajutorul dumneavoastra vom apela la PROTECTIA CONSUMATORULUI, si la unele TELEVIZIUNI, pentru a arata tarii intergi cum plastesc si cum traiesc in conditii insalubre cetatenii din Satul Crucea, Comuna Lungani Judetul Iasi.

  Cu deosebita consideratie, DOINA TANASE – INSPECTOR
  MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

  ADMINISTRATIA FINATELOR PUBLICE SECTOR 3, BUCURESTI
  PRESEDINTE SINDICAT ,, SINER FISC,,

  TELEFON – 0740300165,

  e-mail doina.tanase.s3@mfinante.ro
  CU RUGAMINTEA CA PARINTII SA NU FIE IMPLICATI SAU CRITICATI PENTRU PREZENTA SESIZARE, INRUCAT EI NU SUNT IN CUNOSTINTA DE CAUZA, PENTRU CA SUNT UMILI, PREFERAND SA SUPORTE DECAT SA DERANJEZE AUTORITATILE.

  Domnului CONSTANTIN SIMIRAD
  PRESEDINTE AL CONSILIULUI JUDETEAN IASI

 7. Anonim spune:

  – in data de 6 septembrie 2010, am timis scrisoare deschisa domnululi SIMIRAD CONSTANTIN, presedinte al CONSILIULUI JUDETEAN IASI, referitoare la parintii mei, domiciliati in satul Crucea Comuna Lungani, Judetul Iasi, care nu au apa desi au facut eforturi finaciare deosebite platind la o firma care a semnat contractul cu Primarul Comuei LUNGANI, domnul PRICOPE, pentru a le da drumul la apa potabila, dar vad ca nepasarea domului PRICOPE si a domnului SIMIRAD nu are margini.
  – Sunt 2 luni de cand am trimis sesizarea la domnul PRICOPE si la domnul SIMIRAD, iar de cand nu au apa sunt 5 luni, acesti oameni carand apa cu galeata de la 3 km distanta, in conditiile in care acestia sunt batrani si bolnavi.
  Mentionez faptul ca, nu am primit nici un raspuns, desi in conformitate cu art 8, alin 1, din Ordonanta Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, unde este specificat ca ,,Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila,, .
  – Va multumesc domnule Presedinte pentru promptitudinea si bunavointa de care ati dat dovada, interesendu-va de soarta cetatenilor din Judetul Iasi.

  cu deosebit respect DOINA TANASE
  BUCURESTI, 07.11.2010