Bibliotecarii au o misiune dificilă

Posted: 05/26/2010 in Uncategorized

Domnul Constantin Simirad a răspuns astăzi în Ziarul de Iași ultimului nostru articol despre rolul bibliotecii publice. Îl reproducem și noi mai jos doar pentru a-i putea da, mai târziu, un răspuns.

Lectură plăcută (N.B. ortografia și greșelile de tehnoredactare aparțin autorului, respectiv Ziarului de Iași) :

Bibliotecarii au o misiune dificila

Nu aveam de gind sa raspund la scrisoarea deschisa a doamnei bibliotecar Angela Traian. Domnia sa, total straina problemei, s-a lansat intr-un stil smecheresc, mistocaresc, stil intilnit zi si noapte pe multe posturi de televiziune, pentru a blama ceva despre care nu avea habar. M-a convins ca maneaua culturala face victime si in lumea cartii si am concluzionat ca „asta-i situatia”. De altfel, acest stil a contaminat chiar virful piramidei de la Biblioteca „Gh. Asachi”.

Nici chiar dezinformarea de tip „televizor” ca biblioteca este in pericol n-am tratat-o decit prin ignorare.

Ma asteptam ca oamenii bibliotecii sa inteleaga necesitatea consolidarii Palatului Culturii si ca se impune o strimtorare temporara. Cartea va fi depozitata pe unde putem si salariatii sa-si axeze activitatea in consultanta pentru bibliotecile judetului. In aceasta perioada de criza, risipa resurselor (inexistente, de altfel) este condamnabila.

Continuarea scrisorii doamnei bibliotecar de catre domnii Mihail Grinea si Bogdan Chiurco m-a convins ca rolul bibliotecii trebuie oarecum redefinit.

Intr-un limbaj elevat (in contrast cu prima scrisoare), cei doi incearca sa dovedeasca utilitatea bibliotecii publice si pentru „cei care nu stiu sa citeasca”. Hai ca m-ati omorit, fratilor! Mai mult, dupa domniile lor, bibliotecile au fost victime ale comunismului care, „confruntindu-se cu nevoia desfiintarii Bibliotecii ca punte de acces spre cunoastere, a transformat-o, imagologic vorbind, intr-un loc rezervat citorva alesi” . Va las pe dumneavoastra sa judecati aceste afirmatii bizare. O sa comunic cit de curind numarul cititorilor care au imprumutat carti in „epoca de aur” si citi imprumuta acum carti.

Dupa ce tavalesc in noroi scriitorii pe care „nu-i citeste nimeni”, cei doi isi propun sa convinga autoritatile ca biblioteca publica este un serviciu al comunitatii (parca cineva i-a contrazis!), „ca ea este insasi comunitatea si nu poate fi inchisa sub zavor decit distrugind aceasta comunitate, din rindul careia s-au ales in functii” (abracadabrante concluzii!).

Sa revin la un ton serios si sa atrag atentia ca singurul scop al bibliotecii este Maria Sa Cititorul. Biblioteca moare fara cititor. Sfatul meu este ca bibliotecarii sa initieze actiuni care sa atraga cititori si sa se axeze, in special, pe elevi, pe studenti si pe iubitorii de cultura.

Internetul si alte mijloace mai sofisticate ofera informatii cu duiumul. Accesul este extrem de usor si atractiv. Lupta bibliotecarilor trebuie sa se dea pe calitatea informatiilor si, mai ales, pe serviciile aduse la informarea unui om complet.

Daca bibliotecarii cad victime „manelismului cultural”, atunci subcultura va fi omniprezenta. Eu acasa am peste 7000 volume si, cu putine exceptii, le-am citit pe toate. Urmasii mei prefera internetul. Conflict de generatii? Si da, si nu. Constat insa cu putina amaraciune: chiar daca bibliotecarii traiesc printre carti, multi dintre ei au fost contaminati de stilul „mistocaresc” utilizat in televiziune si in alte mijloace mass-media.

Imi amintesc de o renumita si respectata bibliotecara de la Seminarul Matematic, doamna Jacota. Ce om admirabil si ce elevata tinuta intelectuala! Toti profesorii ii purtau un profund respect si chiar o iubeau.

In incheiere, va anunt ca autoritatile locale fac enorme eforturi pentru continuarea activitatii Bibliotecii „Gh. Asachi”. Citeva luni vor trece repede si oamenii acestei biblioteci vor avea conditii excelente de munca. Numai ca misiunea bibliotecarilor va fi dificila. Trebuie sa mentina interesul pentru carte si pentru scrierea ei. Sa invete din intelepciunea ilustrilor inaintasi: „Scrieti, baieti, ce vreti, numai scrieti”. Eminescu a lamurit definitiv lucrurile:
Multe flori sunt, dar putine
Rod in lume or sa poarte,
Toate bat la poarta vietii,
Dar se scutur multe moarte.

Bibliotecarul are alt rol si daca dupa zeci de ani de munca nu a inteles menirea sa, atunci nu mai facem comentarii. Nu uitati insa ca pericolul foarte mare vine de la cititor. Biblioteca fara utilizatori este un obiect mort. Salvati-o! Si inca un sfat: nu adoptati stilul pe care il detest, de „manelism cultural”. Utilizind acest stil va descalificati.

Constantin SIMIRAD, presedinte al Consiliului Judetean Iasi

Comentarii
  1. Alex Cernauteanu spune:

    Ei, na! S-a speriat „domnul” preşedinte al CJ de amploarea campaniei de sprijinire a bibliotecii de către ieşeni! A conştientizat că e pe cale să se compromită definitiv în ochii noştri?
    Domnule Simirad, dacă Biblioteca „Gheorghe Asachi” n-ar avea cititori, cine ar fi cei care susţin campania şi care au votat petiţia online? Cred că aţi uitat de atitudinea pe care aţi dezvăluit-o postului TeleM faţă de directorii bibliotecii pe care i-aţi trimis să găsească spaţii gratuite! Ca şi cum cineva îţi oferă ceva gratuit în ziua de azi, aşa, din prietenie! Dacă aţi uitat, postul menţionat pune oricui la dispoziţie pe site-ul său arhiva (video) a ştirilor. Iată link-ul: http://telem.telem.ro/telem/stiri/eveniment/24708-nu-gasesc-spatii-gratuite-platesc-cu-functia-.html
    Pe viitor o să ne invitaţi pe noi, ieşenii, la lansarea cărţilor d-v tot în spaţiul Bibliotecii „Gheorghe Asachi”????

  2. Sper că răspunsul de mai sus e atotcuprinzător.

  3. […] } Când am început să citim răspunsul dumneavoastră, domnule Constantin Simirad, ne-am bucurat. Am zis: Stai! Se pricepe! Îl […]