Biblioteca pe TVR

Posted: 06/17/2010 in Uncategorized

Ieri, 16 iunie 2010, de la orele 17.00, TVR Iași și TVR 3 au dezbătut, în cadrul emisiunii Impact, problema lipsei unui sediu pe care Biblioteca Județeană Iași îl merită. Ne dăm silința ca, în cel mai scurt timp, să facem rost de înregistrarea emisiunii și s-o postăm aici. Sper să reușim.

Până atunci, din discuțiile și reportajele intermediate de realizatoarea Maria Florea, și la care au participat domnul director prof. univ. dr. Cătălin Bordeianu, pe de o parte, și domnul vicepreședinte al C.J. Victor Chirilă, de cealaltă parte, a reieșit cu limpezime dezinteresul (disprețul!?) pe care autoritățile locale îl manifestă față de cetățenii Iașului, utilizatori ai serviciilor Bibliotecii, dezinteres (reavoință!?) mascat sub futilul pretext al închiderii temporare a instituției, dar desființat însă, slavă Domnului!, de remarca tăioasă a jurnalistei de la Radio Nord-Est (al cărei nume nu l-am reținut, din păcate), că și despre comunism s-a crezut că va fi tot ceva temporar.

Ne-a mai rămas pe creier din emisiune și diferența uriașă dintre bugetul de achiziții de carte (7 miliarde lei vechi) al Bibliotecii V. A. Urechea din Galați și bugetul alocat nouă (400 de milioane lei vechi), adică Iașului, capitală culturală a României, așa cum, cu emfază, le place unora să spună, dar nu și să acționeze în consecință, crezând că e în continuare ca pe vremuri, când, odată acordat un titlu (secretar-general, de exemplu), cu el rămâneai. În ziua de azi, până și funcțiile de ambasador se mai schimbă, darmite statutul neoficial de capitală culturală.

Dincolo de dezbaterea din studio, realizatorii emisiunii Impact mai au și marele merit de a fi înfăptuit o bună muncă de documentare referitoare la funcția unei biblioteci publice, prezentând reportaje din orașele Onești și Negrești, unde, în spațiul generos de care beneficiază, desigur, aceste biblioteci organizează servicii gratuite de afterschool și de acces la internet, oferind părinților posibilitatea de a-și lăsa copiii după școală într-un mediu prielnic și sub o supraveghere profesionistă.

Așteptăm cu maaaare interes ziua în care autoritățile publice din Iași vor pricepe că felul lor de a se îngriji de instituțiile din județ (ne gândim și la Filarmonică, și la Teatru) este unul care, eufemistic vorbind, așteaptă serioase îmbunătățiri. Galațiul, Vasluiul, Baia Mare, Vâlcea, Sibiu, Pitești, Constanța și încă multe altele au biblioteci europene. Iașul, nu. Dimpotrivă. În schimb Iașul are conducători care dau frumoase explicații și termene niciodată respectate.

Ajunge! Biblioteca Județeană Iași merită un sediu!

Mihail Grinea și Bogdan Ghiurco, bibliotecari

Comentarii
 1. Miratul spune:

  Pe mine m-a mirat si afirmatia vicepresedintelui Consiliului judetean referitor la faptul ca nu au fost planificate in buget cheltuieli pentu mutare. Probabil, biblioteca in loc de director economic, are un casier pe care nu il duce gandul pana acolo, sa planifice cheltuieli.

 2. Binevoitorul spune:

  Eu parca nu as numi atitudinea Consiliului judetean drept dispret, reavointa sau dezinteres, ci, mai degraba, nestiinta, lipsa de informare. Atat timp cat nu a avut cine sa explice acolo, consilierilor sau (vice)presedintelui ce inseamna biblioteca publica azi, cum ajuta ea comunitatea, cum poate construi o imagine buna sau rea orasului, judetului, edililor, prin ce servicii poate ea sa satisfaca orice categorie de utilizatori si, mai ales, cand nu are director economic – cum inteleg ca se intampla – ci numai un casier… nu poti cere, cred, Consiliului judetean sa conduca el biblioteca, sa traseze directiile de dezvoltare si sa le si sustina, totodata!

 3. Alex Cernauteanu spune:

  Nici Miratul, nici Binevoitorul nu este (acordul la singular e corect)la curent cu demersurile anterioare. Iar in fruntea CJ se afla un om care nici n-ar avea nevoie de explicatii de asa natura, avand in vedere postura sa de scriitor…

  • Carol Hoffman spune:

   Poate știu Miratul și Binevoitorul ceva, ceva… Despre casiera cu funcție de director economic al bibliotecii, informația sigur e una corectă. Pot să jur.

 4. Felul în care sunt tratate Filarmonica, Teatrul Național, cinema-urile publice din Iași (lăsate în paragină întru înflorirea celor comerciale), îmi confirmă faptul că, în cazul autorităților publice din Iași (primărie, CJ, CL și conducerea lor, independent de partidul din care provine) e vorba de dispreț și de rea-voință. Dincolo de neștiința și lipsa de informare, de care, până la urmă, tot ele se fac vinovate fiindcă, de-a lungul timpului, și-au numit în funcții persoane incapabile, incompetente și corupte.