Achiziția de la Rezerva Națională de Publicații

Posted: 08/25/2010 in Uncategorized

Colega noastră Petronela Șipoteanu, de la Biblioteca Publică din Comarna, a avut inițiativa și bunăvoința de a explica cum decurge achiziția de la Rezerva Națională de Publicații, întru folosința bibliotecilor noastre, lovite în buget de criza economică.
Iată articolul:

Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor colegilor din reţeaua bibliotecilor publice din Iaşi, şi nu numai, vă prezint paşii care ar trebui urmaţi pentru achiziţia de publicaţii de la Rezerva Naţională de Publicaţii (R.N.P.), întrucât Biblioteca unde lucrez se numără printre beneficiarele, în mai multe rânduri, ale acestei oportunităţi (atât de binevenită în vremurile mai puţin fericite financiar pe care le traversăm).
Rezerva Naţională de Publicaţii funcţionează ca parte componentă a Bibliotecii Naţionale a României, iar pentru a beneficia de serviciile R.N.P trebuie să solicitaţi un transfer de publicaţii, cu titlu gratuit (obligatoriu în adresă se menţionează gratuitatea transferului), către instituţia solicitantă. Se prezintă motivaţia solicitării, câteva cuvinte despre bibliotecă,  activitatea acesteia, datele de contact.
Această cerere va fi adresată Directorului General – Conf. Dr. Elena Tîrziman – al Bibliotecii Naţionale a României pe adresa: Strada Ion Ghica, nr. 4, sector 3, Bucureşti, cod poştal 030046.
După o scurtă perioadă de timp în care se obţine aprobarea cererii, veţi fi contactat(ă) de Secretariatul instituţiei și îndrumați spre a lua
telefonic legătura cu R.N.P., urmând a vă programa detaliile achiziției: perioada în care vă veţi deplasa la Bucureşti, selecţia publicaţiilor făcută de dumneavoastră, ridicarea donaţiei, a borderourilor etc. În principiu, vorbim de două deplasări, una pentru selecţia publicaţiilor şi alta pentru a ridica publicaţiile, borderourile. Se poate lăsa la latitudinea celor de la RNP selecţia, pentru a diminua costurile transportului, însă, astfel, poate exista neajunsul ca unele din publicaţii să nu corespundă intereselor bibliotecii beneficiare.

Alte menţiuni:

 • Ideal, solicitarea să fie formulată la început de an, deoarece sunt şanse maxime de reuşită şi este mai comod să-ţi planifici deplasarea în perioada mai puţin rece (R.N.P. deserveşte bibliotecile publice din întreaga ţară, deci nu sunteţi singurii potenţiali beneficiari!).
 • Adresa să nu conţină mai mult de o pagină, totul concis, să fie trimisă prin poştă (pe plic se menţionează adresa Bibliotecii Naţionale, inclusiv titulatura Directorului General).
 • Ștampila este indispensabilă, să o aveți când ridicaţi publicaţiile.

Dacă aveţi nelămuriri, ar fi de aşteptat să încercaţi pe plan local să vă clarificaţi problemele şi să puneţi întrebări celor care au beneficiat de serviciile R.N.P.

Adrese utile:
http://www.bibnat.ro/
Telefon: Biblioteca Naţională a României
(021)314.24.34 / (021)314.24.33
Fax: (021)312.33.81
Biroul Rezerva Națională de Publicații
Șef Birou R.N.P.: Liviu Drob
Str. Sfinţii Voievozi nr. 62-68
Tel: (021) 318.83.07

Aştept întrebările voastre şi baftă în demersul dumneavoastră!

Petronela Şipoteanu, bibliotecar responsabil,
Biblioteca Publică George Mărgărit Comarna

Comentarii
 1. O să vă rog pe toți, colegi bibliotecari, să adresați întrebările sau nelămuririle despre cum decurge achiziția de la R.N.P. aici, sub formă de comentarii. Urmând ca Petronela să vă răspundă tot aici, în timpul cel mai scurt cu putință.

 2. De asemenea, orice completare la cele scrise deja, orice nemulțumire sau mulțumire la adresa colegei noastre, rog să fie adresată, pe cât posibil, tot aici, pentru a învăța cu toții și mai bine cum se procedează în cazul unei astfel de achiziții gratuite.

  • Petronela Sipoteanu spune:

   Imi imaginez, draga Bogdan, ca fiind inainte de prima decada a activitatii in biblioteca judeteana, sa nu fi cunoscut ca am dezvoltat o vasta difuzie a celor scrise in articol catre multe biblioteci care mi-au solicitat indrumarea ( as putea enumera peste 10). Dupa ce ma ,,complic,, sa impart si pe un blog merituos cele ce cunosteam din propria experienta ( asa cum mentionam si in articol) ce sugestii( o parte din ele) vin din partea moderatorului : ,,sa criticam…,,. In vremurile nu prea placute pe care le parcurgem de ,,stimulare,, prin taierea salarizarii cu 25%( ce te faci cand si sotul/sotia este tot bugetara, ca in cazul meu), drept recunoastere a noului serviciu de biblioteca infiintat, finantare obtinuta etc. Ce sa facem noi cei ce avem profesiile denumite cele mai ,,cuminti,, din sistem sa ne criticam…Ei bine, nu mai este la moda, nu invatam din critica …A trecut timpul criticii. Eu zic doar sa ne completam in cele ce avem de spus, pentru ca dialogul si vorba buna mult aduce (parafrazand o maxima).

 3. Departe de mine gândul de a invita lumea la critică. Dimpotrivă, am invitat lumea să-și exprime mulțumirea față de ceea ce ai făcut tu, ăsta era substratul. Am făcut asta însă, recunosc, într-un mod neinspirat, introducând și cuvântul nemulțumire în comentariu. Lucru ce chiar nu-și avea locul, într-adevăr, fiindcă ajutorul tău în cazul de față e mai mult decât lăudabil..
  Cu tot respectul,
  Bogdan, cel care nu o fi având el o decadă în bibliotecă (să fie totuși o probă de anduranță slujba de bibliotecar?!) și e la fel de stimulat profesional ca și tine, în ultima vreme.

  • Petronela Sipoteanu spune:

   Imi pare rau de atata polemica. Ma refeream la faptul ca este putin timp de cand imi cunosti activitatea sau mai bine zis ca intotdeauna am impartasit cu colegii, din ceea ce am acumulat in anii trecuti. Imi doresc sa las loc de buna ziua. Tocmai in profesia noastra, in aceste momente avem nevoie de echilibru. Anduranta, de care spuneai, este alimentata cu satisfactiile de ordin moral din realizarile activitatii si cei carora te dedici. Sunt incomensurabile aceste beneficii! Iti incarci bateriile din asta si continui… La care se adauga o colectivitate unita, precum cea a noastra, a bibliotecarilor, mult preocupati de propria profesie. Binenteles, ceea ce faci este remunerat pentru a supravietui dar in conditiile in care suntem sanctionati nelegitim (as zice, nu bugetarii au fost cauza principala a declinului economic), eu cel putin, devin mai atenta la anumite formulari.

   • Mihail Grinea spune:

    Petronela, felicitări pentru articol, pentru îndrumări, pentru activitatea ta pe care o împărtășești cu ceilalți. Bogdan este de bună-credință și, cu adevărat, a vrut să le sugereze colegilor să îți mulțumească. Pentru că ai noștri colegi (ca și mine, de multe ori) doar citesc informațiile, dar nu mai fac efortul de a răspunde. Măcar cu o laudă.
    Pe de altă parte, activitatea ta este cunoscută de Bogdan de la ceilalți membri ai biroului metodic, poți să fii sigură de asta.
    Am și câteva întrebări:
    1. Când ridici publicațiile și borderourile, trebuie să ai la tine ștampila primăriei, să o pui pe vreun act?
    2. Cam câte publicații ai preluat până acum de la Rezerva Națională și în ce perioadă de timp?
    3. Ai fost mulțumită de publicațiile preluate? Ți s-a impus să iei și documente care nu îți erau necesare? Dacă da, cam în ce proporție?
    Mihai

 4. Dragă Petronela,
  1. Nu e nicio polemică. E o neînțelegere, aș zice mai degrabă.
  2. Chiar și cu paragraful acela nefericit, pentru care îmi cer încă o dată scuze, nu înțeleg de unde ai concluzionat că eu, sau altcineva, nu ți-ar recunoaște activitatea de bibliotecă, dimpotrivă, tocmai în acest scop și fiindcă ai multe realizări profesionale, a și apărut articolul scris de tine pe blog, cu acordul tău.
  3. Oricât de mulți colegi ar fi beneficiat de-a lungul timpului de expertiza ta, mai sunt încă destui (majoritatea), în județ sau în afara lui, după cum scriai chiar tu în introducere, care s-ar putea sluji de sfaturile tale. Asta era nevoia la care acest articol răspundea. Și încă mai cred că poate s-o facă.
  4. Crede-mă, e doar o neînțelegere care îmi doresc să se încheie aici.

 5. Petronela Sipoteanu spune:

  1. Cand ridici publicatiile si borderourile trebuie sa ai stampila bibliotecii pentru ca se incheie un p-v de predare-primire, biblioteca beneficiara fiind cea care semneaza si pune stampila pentru ca este partea din p-v care primeste.
  2. In anul 2002- 443 publicatii……………14224,44 lei
  2006- 736 publicatii……………..5737,79 lei
  2008- 1222 publicatii……………13014,49 lei
  3. Exista o specificitate a fiecarei biblioteci, in cazul meu, fiind aproape de Iasi am multi elevi-liceeni , studenti s.a care sunt navetisti (vin si in cursul saptamanii, nu numai duminica) ce au cerinte diferite de gimnaziu (scolile din comuna) proprii fiecarui profil pe care il urmeaza. Publicatiile de la Rezerva au fost utile in acest sens deoarece sunt multe manuale, culegeri, din domeniile tehnice (pretul este ridicat in librarii) apoi alte domenii : contabilitate, administratie publica, drept, juridic, mediu (ecologie), psihologie, asistenta sociala, management, marketing, resurse umane, studiul managementului european, informatica (am amenajat un raft tematic in sala CIP-Biblionet) etc.
  Uneori, mi s-a sugerat sa iau unele documente cu valoare istorica, am considerat ca nu imi sunt folositoare si nu le-am luat. Ai toate sansele, dupa cum spuneam in articol, daca nu le selectezi tu (eu am mers personal de fiecare data) si lasi la latitudinea lor, insa tu le dai acordul.