Școala de vară pentru tinerii bibliotecari

Posted: 09/16/2010 in Uncategorized

Dacă ar fi să rezum în 3 cuvinte Școala de vară as spune că e un SEMN DE NORMALITATE. Unul din acele semne pe care, când le întâlnești, îţi dai seama că eşti, deocamdată, pe drumul cel bun.

Mi se pare de la sine înţeles că bibliotecarii au nevoie de formare profesională continuă. Evoluţia tehnologiei plasează biblioteca şi, implicit,  bibliotecarul public, în centrul societăţii informaţionale. Aşa că nu poţi fi bibliotecar fără cunoştinţe destul de serioase din domeniul IT. Un alt lucru pe care încep să-l înţeleagă bibliotecile publice din România este că biblioteca munceşte pentru comunitate. Prin asta înţeleg pasul de la activismul cultural la programe şi servicii care să răspundă unor nevoi reale ale publicului. Iar  bibliotecarul trebuie înveţe să evalueze aceste nevoi. Tot ceea ce reuşeşti să faci trebuie să fie cât mai vizibil, de unde necesitatea unor cunoştinţe solide din domeniul comunicării. Bibliotecarul trebuie să fie manager de proiect, animator cultural, să atragă sponsori, să conceapă campanii de promovare. Sunt doar câteva dintre dimensiunile pe care le dobândeşte meseria de bibliotecar, din ce în ce mai dificilă.

Mi se pare normal ca un tânăr, odată angajat într-o bibliotecă, să conştientizeze câte lucruri are de învăţat, de vreme ce a acceptat provocarea. Pentru că a fi bibliotecar (mai ales tânăr bibliotecar) în România, azi, este o mare provocare. Şi, în sfârşit, e un semn de normalitate că li se oferă celor nou-veniţi în profesie oportunitatea de a beneficia de un program de formare care să le ofere o mai bună înţelegere a drumului pe care vor să-l urmeze.

Școala de vară a fost deschisă tuturor bibliotecarilor publici cu vârsta mai mică de 35 de ani şi mai puţin de 5 ani vechime în bibliotecă. Aplicaţia a cuprins un CV, o scrisoare de motivație şi un proiect pentru comunitate sau pentru asociaţie(ANBPR). Dacă primele 4 zile au fost dedicate unor module de advocacy, comunicare şi marketing (prezentate de traineri IREX şi DCCommunication) ultimele 2 zile au  fost rezervate managementului de proiect si discutării proiectelor concepute de cursanţi. Proiectele au fost discutate în echipe, regândite, imbunătăţite, cu ajutorul celor de la fundaţia PACT şi al trainerilor de la IREX.

Şcoala de vară a fost, aşa cum s-a dorit, un spaţiu informal, mai mult un atelier decât un curs, un mediu care a stimulat interacţiunea, spiritul de echipă, creativitatea. Iar participanţii au înţeles cât de importantă este implicarea lor în bibliotecile de unde vin. Dincolo de cunoştinţele teoretice asimilate, valoarea cursurilor a fost dată mai ales de schimbul de idei şi experienţe, de conştientizarea unor nevoi de informare şi comunicare.

Mi-aş fi dorit, recunosc, să văd mai multă competiţie. Și, fiind prima ediție, ar fi multe de îmbunătățit. Succesul acestui proiect depinde, pe viitor, de interesul vostru și de calitatea participanților la următoarele ediții.

Diana Ghiorghieș,

Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași,

Biroul de Coordonare Metodică și Formare Profesională

Comentariile sunt închise.